Historia

Ensiluokkaista konepajatyötä jo vuosikymmenten ajan

1974 syksyllä ruotsalainen Oy Atlas Copco Ab avasi tehtaan Iisalmen Kivirannalle. Atlas Copco valmisti iskeviä paineilmavasaroita sekä näiden varaosia. Päätökseen, tehtaan perustamisesta Iisalmeen vaikutti muun muassa työvoiman saatavuus sekä sen aikainen kehitysaluetukipolitiikka.

Tilan puute oli vaivannut yritystä Iisalmeen muuttamisesta lähtien, joten alusta asti oli selvää, ettei tilat olleet pysyvät. Samaan aikaan Iisalmeen rakennettiin teollisuuskylää kaupungin pohjoispuolelle ja tänne valmistui myös Atlas Copcolle uusi tehdas vuoden 1976 alussa. Yrityksen toimitilat sijaitsevat kyseisellä paikalla tänäkin päivänä.

1980 -luvulla Atlas Copcon Iisalmen tehdas toimi pääasiassa tuotteiden esivalmistavana yksikkönä ja tuotteiden jatkokäsittelyt, kuten mm. pintakäsittelyt tehtiin Atlas Copcon Masalan tehtaalla. Myös materiaalin hankinta, töiden- ja tuotannon suunnittelu suoritettiin siellä.

Vuonna 1987 yhtiö ilmoitti lopettavansa Suomessa kaiken tuotannollisen toiminnan. Masalan tehtaan lopettaminen oli alusta asti selvää, mutta Iisalmessa oli toiveita jatkaa alihankintakonepajana. YT-neuvotteluja käytiin pitkään ja ne tuottivatkin viimein tulosta. Vuonna 1988 Iisalmeen perustettiin Oy Toolfac Ab, kahdentoista omistajan voimin.

Yhtiö osti Atlas Copcon koneet ja laitteet sekä keskeneräisen tuotannon. Myös valmiita komponentteja tuli kaupassa ja osa näistä tuotteista on vieläkin esillä yrityksen tiloissa. Tuotantokoneita siirrettiin Iisalmeen mittava määrä myös lopetetulta Masalan tehtaalta.

Toolfac aloitti toiminnan 01.11.1988 asiakkaanaan Atlas Copcon lisäksi vain pari muuta pientä asiakasta. Markkinointi aloitettiin heti ja seuraavana syksynä 1989, olimme ensimmäistä kertaa Tampereen alihankintamessuilla esittäytymässä mahdollisille uusille asiakkaille.

1990-luvun alun lama ei vaikuttanut Toolfacin toimintaan merkittävästi ja jopa investointeja tehtiin tasaisesti vuosittain. Uusia merkittäviä asiakkuuksia syntyi useita ja osaamisen taso nousi investointien ja monipuolisen koulutuksen ansiosta. Hiomakoneille saatiin myös lisätöitä, jolloin harppaus ” hienomekaanisten tuotteiden valmistajaksi” oli tapahtunut. Toiminta rakennettiin jo hyvissä ajoin ISO 9001 laatu- ja johtamisjärjestelmän mukaan. Koko 90-luku sujui yrityksen toimintojen kehitystyötä jatkaen sekä henkilöstön ammattitaitoa kehittäen.

2000-luku aloitettiin sertifioitujen laatujärjestelmien, kuten ISO 14001 rakentamisella. Toolfacilla tehtiin myös isoja koneinvestointeja hankkimalla muun muassa Studer hiomakone ja Mazak-monitoimisorvi.

Seuraava laaja omistajanvaihdos tapahtui 2004. Tällöin yrityksen pitkäaikainen tuotantojohtaja Erkki Huuskonen sai houkuteltua kumppanikseen Pekka Koposen ja Sentica Partners Oy:n. Yhdessä he tekivät liiketoimintakaupat. Toimitusjohtajana aloitti Pekka Koponen. Myöhemmin osakkaaksi tuli myös Kari Lappalainen. Yrityksen nimi muuttui Oy Toolfac Ab:stä Toolfac Oy:ksi.

Uuden Toolfac Oy:n alkuvuosia leimasi voimakas kasvu ja kehittyminen entistä nykyaikaisemmaksi konepajaksi. Työterveys- ja turvallisuusjärjestelmä (OHSAS 18001) rakennettiin ja myös sertifioitiin. Seuraavina vuosina yritys kasvoi maltillisesti, mutta vakaasti ja tasaiseen tahtiin. Henkilökuntaa oli enimmillään n. 55 ja tehdas tietenkin kahdessa vuorossa. Kone- ja laiteinvestointeja jatkettiin vuosittain kilpailukyvyn ja modernin tuotanto-osaamisen turvaamiseksi.

Yrityksen nykytoiminnan kannalta merkittävä muutos tapahtui vuoden 2012 loppupuolella, jolloin tehtiin toistaiseksi viimeisimmät osakekaupat, kun Huuskonen ja Lappainen möivät kaikki osakkeensa. Tällöin Pekka Koposen kumppaniksi tuli kotimainen pääomasijoitusyhtiö Canelco Capital Oy. Pekka Koponen on nyt pääomistaja sekä yrityksen toimitusjohtaja.